Hyppää sisältöön

Pilaantuneiden alueiden avustushakemusten määrä on nousussa

Julkaisuajankohta 14.6.2023 15.24
Kuvassa on työmaa ja kaivinkone.
Puhdistustyöt jatkuvat tänä vuonna Hyvinkäällä Nopon vanhalla pesulakohteella. Kuva on vuodelta 2020.

Yhä useampi kunta ja taho on hakenut valtion avustusta pilaantuneiden alueiden selvittämiseen ja puhdistamiseen. Maaperä kuntoon -ohjelmaan on tänä vuonna tullut 22 hakemusta. Hakemusten määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

Tieto valtionavustuksista pilaantuneiden alueiden selvittämiseen ja puhdistamiseen on lisääntynyt. Se on näkynyt Pirkanmaan ELY-keskukseen tulleiden valtion avustushakemusten määrässä.

​​​​​​​- On ilahduttavaa, että tieto valtion tukimahdollisuuksista pilaantuneiden maiden selvittämiseen ja puhdistamiseen leviää, kertoo projektipäällikkö Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Yli 30 kohdetta selvitetään

Tänä vuonna selvitetään valtion varoin pilaantuneiden alueiden mahdollisia riskejä kaikkiaan yli 30 kohteessa Pirkanmaan ELY-keskuksen toimesta.

Lisäksi parhaillaan on menossa useita pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistuksia. Esimerkiksi Parikkalassa puhdistetaan vanhan saha-alueen pilaantunutta maaperää. Hyvinkäällä sijaitsevan Nopon vanhan pesulakohteen osalta puhdistustyöt jatkuvat, samoin kuin Kouvolassa sijaitsevan Pohjankorven hankkeen osalta.

KAJAK-hanke etenee suunnitellusti. Tällä hetkellä työn alla on seitsemän seurantakohdetta, neljä selvityshanketta ja yksi kohde on kunnostettu.

KAJAK-hankkeessa tavoitteena on saada vanhojen kaivannaisjätealueiden ympäristö- ja terveysriskit kestävällä tavalla hallintaan.

Sekä Maaperä kuntoon ja KAJAK-hankkeissa on meneillään useita kehityshankkeita.

​​​​​​​Lue lisää kehityshankkeista:

Riskien selvittämisen lisäksi vanhoilla kaivannaisjätealueilla kokeillaan uusia tapoja ja menetelmiä
 

 

Uutinen