Kestävyyden arviointi pilaantuneisiin alueisiin liittyvissä hankkeissa
Ympäristöhallinto suosittelee kestävyyden arviointia kaikkiin pima-hankkeisiin, joissa todetaan puhdistustarve.
Kestävyyden arvioinnissa vertaillaan eri puhdistusmenetelmien ympäristö- ja terveysvaikutuksia sekä taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Arviointi ohjaa puhdistusmenetelmän tai -menetelmien valintaa. Tavoitteena on valita puhdistusmenetelmä, joka on teknis-taloudellisesti mahdollinen toteuttaa ja joka huomioi ympäristö- ja terveysasiat riittävällä tasolla siten, että alueen käyttö on mahdollista ja riskitöntä.
Kestävyyden arvioinnin jälkeen valitaan varsinainen puhdistusmenetelmä, jolle laaditaan puhdistussuunnitelma. Tämän jälkeen puhdistamiselle haetaan lupa (PIMA-päätös) alueen omalta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (Helsingissä ja Turussa kaupungila), minkä jälkeen puhdistaminen voidaan toteuttaa.
Kaikissa Maaperä kuntoon -ohjelman järjestämissä ja ELY-keskuksen avustamissa kohteissa tehdään selvittämisvaiheen päätteeksi kestävyyden arviointi, mikäli riskinarviointi osoittaa, että kohde pitää puhdistaa. Ohjelmalle räätälöity Kestävyyden arvioinnin malli (KESY) on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Malli koostuu excel-pohjaisesta valintatyökalusta sekä erikseen viranomaisille ja konsulteille laadituista ohjeista.
Tutustu tarkemmin
- Kestävän kunnostamisen parhaat käytännöt (ELY-keskus)
- Maa-ainesten ottaminen: Opas ainesten kestävään käyttöön (Ympäristöministeriö)
- Pilaantuneen maa-alueen riskinarviointi ja kestävä riskinhallinta (Ympäristöministeriö)
- Pilaantuneiden maa-alueiden kestävät riskinhallintakeinot (tietokayttoon.fi)
Kestävyyden arvioinnin malli (KESY)
- Kestävyyden arvioinnin valintatyökalu -excel
- Kestävyyden arviointi PIMA-hankkeissa, konsultin ohje
- Kestävyyden arviointi PIMA-hankkeissa, viranomaisen ohje