Pilaantuneen alueen biologinen puhdistaminen
Pilaantuneen maaperän tai pohjaveden biologiset puhdistusmenetelmät lyhyesti:
- toteutetaan maa-aineksia kaivamatta ja pohjavettä siirtämättä (in-situ)
- luodaan optimaaliset olosuhteet mikrobien toiminnalle (pH, lämpötila, kosteus)
- haitta-aineet hajoavat tai muuttuvat haitattomaan muotoon mikrobien vaikutuksesta
- sopivat orgaanisille yhdisteille, esimerkiksi öljyhiilivedyille, liuottimille, torjunta-aineille
- pitkäkestoisia puhdistusmenetelmiä.
Biologisissa puhdistusmenetelmissä haitta-aineiden hajoaminen ja muuttuminen perustuu biologisiin prosesseihin, jotka tapahtuvat mikrobien vaikutuksesta. Biologisissa menetelmissä mikrobeille luodaan optimaaliset olosuhteet, jotta ne voivat hyödyntää haitta-aineita ravintonaan sekä energianlähteenään. Tyypillisesti tämä tarkoittaa ravinteiden ja hapen lisäämistä sekä pH:n, lämpötilan ja kosteuden optimointia mikrobien kasvulle sopivaksi.
Biologiset menetelmät soveltuvat orgaanisiin haitta-aineisiin, kuten öljyhiilivetyihin, orgaanisiin liuottimiin sekä torjunta-aineisiin. Menetelmät eivät useimmiten sovellu epäorgaanisille yhdisteille, mutta haitta-aineiden kerääminen kasveihin soveltuu myös epäorgaanisille haitta-aineille, kuten raskasmetalleille.
Biologinen käsittely saattaa kestää suhteellisen pitkään. Kustannukset ovat kuitenkin usein alhaiset ja alueelliset häiriöt vähäisiä etenkin in situ -menetelmillä.
Biologisia menetelmiä on paljon
Yksinkertaisimmillaan biologinen puhdistaminen tarkoittaa sitä, että haitta-aineiden annetaan vähentyä luontaisesti tapahtuvien biologisten prosessien vaikutuksesta. Tällöin mikro-organismit, kuten bakteerit ja entsyymit, hajottavat haitta-aineita. Luontaista biohajoamista, joka yhdistetään ympäristötarkkailuun, kutsutaan monitoroiduksi luontaiseksi biohajoamiseksi, joka on usein ympäristö- ja kustannustehokkain riskienhallintamenetelmä.
Luontaista biohajoamista voidaan tehostaa lisäämällä maaperään mikro-organismien toimintaa edistäviä ravinteita ja reagensseja sekä happea. Tällöin puhutaan tehostetusta biologisesta puhdistamisesta, jota voidaan toteuttaa aerobisissa tai anaerobisissa olosuhteissa. Tehostettu biologinen puhdistus voidaan toteuttaa joko in situ -menetelmällä tai kaivamalla maa-aineksia.
Fytoremediaatiossa käytetään kasveja tai sieniä sekä niiden kanssa symbioosissa eläviä mikrobeja pilaantuneen maaperän tai pohjaveden puhdistamiseen. Kasvit voivat kerätä haitta-aineita itseensä sekä stabiloida tai hajottaa haitta-aineita. Menetelmä soveltuu sekä orgaanisille että epäorgaanisille haitta-aineille.
Tutustu tarkemmin
- Maaperänsuojelulainsäädäntö (ym.fi)
- Asetus maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (finlex.fi)
- Pilaantunut maaperä tai pohjavesi (ely-keskus.fi)
- Pilaantuneiden maa-alueiden kunnostuspäätökset (ymparisto.fi)
Tee ilmoitus pilaantuneen alueen puhdistamisesta
- ELY-keskus: Ilmoitus pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamisesta (ely-keskus.fi)
- Helsinki: Ympäristövalvonta, luvat ja ohjeet (hel.fi)
- Turku: Ympäristönsuojelun luvat ja ilmoitukset (turku.fi)