Hyppää sisältöön

EU:n maaperädirektiivi etenee – neuvottelut käynnistymässä syksyllä

Julkaisuajankohta 25.6.2024 13.58

EU:n maaperädirektiiviehdotus on edennyt uuteen vaiheeseen. Ehdotuksesta saatiin kesäkuussa aikaan yleisnäkemys eli jäsenvaltioiden yhteinen kanta. Kolmikantaneuvottelujen on tarkoitus alkaa syksyllä.

Euroopan neuvostossa on saatu muodostettua yleisnäkemys EU:n maaperädirektiivistä. Nyt kun jäsenvaltioiden yhteinen kanta on selvillä, heinäkuussa puheenjohtajamaana aloittava Unkari voi käynnistää neuvottelut direktiivistä Euroopan parlamentin kanssa ensi syksynä. 

Yleisnäkemyksessä jäsenmaat seuraavat ja arvioivat komission tuella ensin kaikkien alueidensa maaperän terveyttä, ja jäsenmaat määrittävät näytteenottopaikat seurantaa varten EU:n yhteisten menetelmien perusteella. Yleisnäkemykseen sisältyy muun muassa jäsenmaille annettavia lisäjoustoja maaperän mittausten osalta, mukaan lukien mahdollisuus käyttää olemassa olevia tietoja ja seurantajärjestelmiä.

Taustalla EU:n maaperästrategia

EU:n maaperädirektiiviehdotus pyrkii torjumaan maaperään kohdistuvia riskejä, kuten eroosiota, suolaantumista, tiivistymistä, maaperän hiilen vähenemistä ja pilaantumista.

Direktiiviehdotus korostaa terveen maaperän merkitystä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä ja eliöiden elinympäristönä. Lisäksi tavoitteena on suojella ihmisten terveyttä ja varmistaa elintarviketurvallisuutta. Taustalla on vuonna 2021 julkistettu EU:n maaperästrategia, jonka tavoitteena on saada maaperä terveeksi vuoteen 2050 mennessä.
 

Lue lisää Euroopan neuvoston nettisivuilta (englanniksi):

Lue myös

Uutinen