Hyppää sisältöön

PIMA-kiertue tavoittanut jo toista sataa kuntien ja ELY-keskusten viranomaista

Julkaisuajankohta 7.11.2022 13.30
Yleisöä kuuntelemassa esitystä.
Oulussa oli 13. lokakuuta paikalla noin 40 viranomaista alueen kunnista ja ELY-keskuksesta. Kuva: Nina Lehtosalo /ympäristöministeriö

Syksyllä käynnistyneen koko Suomen kattavan PIMA-kiertueen ensimmäisissä tilaisuuksissa on keskusteltu vilkkaasti kunkin maakunnan pilaantuneiden alueiden tilanteesta. Kiinnostusta ja kysymyksiä ovat herättäneet muun muassa rahoitusvaihtoehdot sekä maaperän tilan tietojärjestelmä Matti.

Ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus ja ELY-keskukset ovat aloittaneet syksyn 2022 aikana koko maan kattavan pilaantuneisiin alueisiin liittyvän kiertueen. Tavoitteena on valtakunnallisen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategian toimeenpanon vauhdittaminen.

”Saman sisältöiset tilaisuudet järjestetään kaikkien ELY-keskusten aluilla ja ne on suunnattu etenkin kunnille ja kaupungeille. Kiertue on saanut hyvän vastaanoton, ja ensimmäiset neljä tilaisuutta Helsingissä, Kajaanissa, Oulussa ja Rovaniemellä ovat kukin houkutelleet paikalle kymmeniä viranomaisia kunnista ja ELY-keskuksista”, iloitsee neuvotteleva virkamies Nina Lehtosalo ympäristöministeriöstä.

Valtakunnallisen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategian lisäksi tilaisuuksissa on ollut aiheina muun muassa Maaperä kuntoon -ohjelma, isännällisten kohteiden edistäminen, pilaantuneiden alueiden huomioiminen maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa, riskinarviointi, kestävyyden huomioiminen, vastuut selvittämisessä ja puhdistamisessa sekä rahoitusmahdollisuudet. Kiertueella on myös opastettu maaperän tilan tietojärjestelmän eli MATTI-järjestelmän käyttöön.

”Kiertueella on nähty hyvin valmisteltuja puheenvuoroja. Keskustelua ovat herättäneet varsinkin riskiperusteisuus, eri rahoitusvaihtoehdot, maankäytön suunnittelun merkitys sekä alueellinen pima-tilanne. Saamamme palautteen perusteella vastaavanlaisille tilaisuuksille olisi kysyntää jatkossakin”, kertoo kaikissa tilaisuuksissa mukana ollut Maaperä kuntoon -ohjelman projektipäällikkö Kari Pyötsiä.

Tulevia tapahtumia

•    PIMA-kiertue Kaakkois-Suomessa 11.11. (ym.fi)
•    PIMA-kiertue Hämeessä 30.11. (ym.fi)

Uutinen