Hyppää sisältöön

PIMA-kiertue Pirkanmaalla: "Käytännön esimerkit kiinnostavat"

Julkaisuajankohta 24.10.2023 9.58
Kuvassa ovat Pasi Päivärinne ja Outi Riihimäki.
PIMA-kiertueelle osallistuneet Tampereen kaupungin ympäristötarkastaja Pasi Päivärinne ja Nokian kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Outi Riihimäki pitivät päivän ohjelmaa monipuolisena.

Noin 30 asiantuntijaa kokoontui kuulemaan ja keskustelemaan pilaantuneista alueista ja niihin liittyvistä ajankohtaisteemoista Tampereella lokakuussa. Erityisesti käytännön esimerkit pima-kohteista, riskienhallinnasta ja avustuksista puhuttivat.

Tampereella lokakuussa järjestetty tilaisuus oli järjestykseltään jo kymmenes valtakunnallisen PIMA-kiertueen tilaisuuksista. Kiertue tuo yhden päivän aikana kattavan tietopaketin pilaantuneista alueista, riskienhallinnasta, puhdistamisesta ja rahoitusmahdollisuuksista erityisesti kuntien ja kaupungin edustajille.

- Itseäni kiinnostivat eniten käytännön esimerkit. Nokialla on pitkä teollisuushistoria eli mahdollisia pilaantuneita alueita meiltä löytyy. Myös maankäytön paine on kova, kertoo Nokian kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Outi Riihimäki.

Myös PIMA-strategia kiinnosti Riihimäkeä.

- Tykkäsin siitä, että päivän aikana sai myös tiivistetyn asiantuntijakatsauksen PIMA-strategiaan. On hyvä olla tietoinen yksittäisten kohteiden lisäksi myös laajemmasta kuvasta, Riihimäki miettii.

PIMA-kiertueelle osallistunut Tampereen kaupungin ympäristötarkastaja Pasi Päivärinne piti päivän ohjelmaa onnistuneena. 

- Mielellään osallistun tällaisiin tapahtumiin, että pysyy ajan hermolla. Eniten kiertueella kiinnosti riskinarviointi. Siitä kuulisin mielellään enemmänkin. Riskinarviointi on haasteellista ja yksi oleellisimmista asioista, kun mietitään pilaantuneita alueita, Päivärinne pohtii.

Maaperä kuntoon -ohjelman projektipäällikkö Kari Pyötsiä kertoo isännättömistä kohteista PIMA-kiertueella. 

Mikä PIMA-kiertue?

PIMA-kiertueen järjestää ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus ja ELY-keskukset. Sen tarkoitus on vauhdittaa valtakunnallisen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategian toimeenpanoa etenkin kunnissa ja kaupungeissa.

Tilaisuuksissa esitellään ja keskustellaan Valtakunnallisesta pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategista, Maaperä kuntoon -ohjelmasta, isännällisten kohteiden edistämisestä, pilaantuneiden alueiden huomioimisesta maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa, kestävyyden huomioimisesta, vastuista ja rahoitusmahdollisuuksista sekä opastetaan MATTI-järjestelmän käyttöön.

Seuraavaksi kiertue suuntaa Savoon

Seuraavat PIMA-kiertue paikkakunnat ovat Mikkeli Etelä-Savossa 22.11.2023, Kuopio Pohjois-Savossa 27.11.2023 ja Jyväskylä Keski-Suomessa marras-joulukuussa. 

Osallistuminen on maksutonta. Tilaisuus on tarkoitettu kuntien ja kaupungin edustajille. Ilmoittautuminen tapahtumiin alkaa lähiaikoina. Myös Keski-Suomen kiertueen ajankohta tarkentuu pian. Seuraa maaperä kuntoon -sivuja, lisätietoa ohjelmasta ja ilmoittautumisesta tulossa pian.

Linkki koulutukset ja tapahtumat-sivulle
 

Kahvitauolla pääsi verkostoitumaan alan asiantuntijoiden ja kollegoiden kanssa. 

Uutinen