Hyppää sisältöön

Pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategian toimeenpanoa vauhditetaan valtakunnallisella PIMA-kiertueella

Julkaisuajankohta 23.8.2022 13.59
Etualalla syksyinen peltomaisema, taivalla sateenkaari.

Koko maan kattavalla pima-kiertueella tutustutaan muun muassa uudistuneeseen Maaperän tilan tietojärjestelmään, pilaantuneiden alueiden alueelliseen tilanteeseen sekä valtion hankkeisiin ja rahoitusvaihtoehtoihin. Pääkaupunkiseudulta sekä pohjoisesta Suomesta starttaavalla kiertueella tarkastellaan pilaantuneita alueita myös muun muassa maankäytön ja kaavoituksen näkökulmasta.

Ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus ja ELY-keskukset järjestävät syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana 13 ELY-keskuksen alueilla etenkin kuntien ja kaupunkien viranomaisille suunnatut tilaisuudet, joissa pureudutaan pilaantuneisiin alueisiin, niiden tutkimiseen ja riskienhallintaan sekä tarvittavien toimenpiteiden edistämiseen. 

Saman sisältöisissä maksuttomissa tilaisuuksissa kuullaan esitykset muun muassa Valtakunnallisesta pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategiasta ja sen väliarvioinnista, pilaantuneiden alueiden alueellisesta tilanteesta, Maaperä kuntoon -ohjelmasta, isännällisten kohteiden edistämisestä ja POAKORI-hankkeesta, pimojen huomioimisesta maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa, kestävästä kunnostamisesta, pilaantuneiden alueiden selvitys- ja puhdistamisvastuista sekä rahoitusvaihtoehdoista.

– Lisäksi tilaisuuksissa esitellään uudistunutta Maaperän tilan tietojärjestelmää (MATTI) ja opastetaan sen käyttöön. Päivän päätteeksi osallistujat pääsevät keskustelemaan vapaamuotoisesti alan asiantuntijoiden kanssa esimerkiksi riskinarvioinnista, vastuukysymyksistä, Maaperä kuntoon -ohjelmaan soveltuvista kohteista tai muista pilaantuneisiin alueisiin liittyvistä haasteesta, kertoo neuvotteleva virkamies Nina Lehtosalo.

Ensimmäiset tilaisuudet:

Ilmoittautumiset tilaisuuksiin avataan noin kuukautta ennen kyseistä tapahtumaa. Oman alueen tilaisuuteen voi ilmoittautua ympäristöministeriön koulutuskalenterista löytyvän linkin kautta. Tilaisuuksiin ei ole mahdollisuutta osallistua etäyhteydellä.

Lue lisää ja ilmoittaudu:

Tutustu myös:

Lisätietoja:

Nina Lehtosalo [email protected], ympäristöministeriö

Uutinen