Hyppää sisältöön

Nopon pesulan maaperän ensimmäinen puhdistusvaihe valmistui etuajassa – työt jatkuvat elokuussa

Julkaisuajankohta 2.7.2024 11.28
Tiedote
Kuvassa on ilmakuva työmaa-alueesta ja kaivinkoneesta.
Nopon pesulan massanvaihtourakka saatiin tehtyä koulujen loma-aikana. Kuva: Tomi Jutila /FCG Finnish Consulting Group Oy

Maaperän ja pohjaveden puhdistusta on jatkettu tänä kesänä entisen Nopon pesulan alueella Hyvinkäällä. Puhdistuksen ensimmäinen vaihe eli massanvaihto saatiin valmiiksi noin kaksi viikkoa etuajassa. Työt jatkuvat alkusyksyllä injektointimenetelmällä.

Hyvinkään kaupunki ja Pirkanmaan ELY-keskus ovat jatkaneet tänä vuonna yhteistyössä Nopon entisen pesulan alueen pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistusta.

Puhdistuksen ensimmäinen vaihe, eli massanvaihto valmistui kesäkuun lopussa. Työ saatiin valmiiksi noin kaksi viikkoa etuajassa. Seuraavaksi vuorossa on biologinen puhdistus injektointimenetelmällä alkusyksyllä. Töiden on määrä alkaa elokuussa.

Alueella aikoinaan sijainneen pesulan toiminnan seurauksena maaperään ja pohjaveteen on joutunut tetrakloorieteeni-liuotinta. Alueen nykyisessä käytössä haitta-aineista ei arvioida aiheutuvan terveysriskiä. Alueen maaperää ja pohjavettä on puhdistettu jo aiemmin, mutta kohteessa on edelleen puhdistustarvetta. Puhdistamisen kohdentamisen parantamiseksi entisen pesulan alueella tehtiin laajoja maaperän ja pohjaveden selvityksiä talvella 2022–2023. Näiden selvitysten perusteella puhdistusmenetelmäksi valikoitui massanvaihdon sekä biologisen puhdistuksen yhdistelmä.

Hanke on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen toteuttamaa valtakunnallista Maaperä kuntoon -ohjelmaa, jonka tarkoituksena on tunnistaa, selvittää ja puhdistaa riskikohteita.

Lue lisää

Maaperä kuntoon -ohjelma

Lisätietoja

  • Virve Ståhl, Hyvinkään kaupunki, p. 040 754 6736, virve.stahl(a)hyvinkaa.fi
  • Petri Heino, Pirkanmaan ELY-keskus, p. 0295 036 326, petri.heino(a)ely-keskus.fi
Hanketiedote