Hyppää sisältöön

Kurikassa puhdistetaan vanhalla Rajalan saha-alueella pilaantunutta maaperää

Julkaisuajankohta 12.9.2022 13.08
Tiedote

Rajalan vanhalla saha-alueella puhdistetaan maaperää viikolta 37 alkaen. Massanvaihdolla toteutettava hanke lisää kuorma-autoliikennettä Oikotiellä ja ABC Jalasjärven läheisyydessä. Maaperä on pilaantunut sahatoiminnan johdosta pääasiassa KY-5-sinistymisenestoaineella. Pilaantuneet maa-ainekset ja jätteet kaivetaan ja kuljetetaan pois ympäristöluvan mukaiseen vastaanottopaikkaan.

Puhdistuskohteessa toiminut saha on rakennettu vuonna 1900, sahan toiminta on hiljentynyt 1950-luvulla ja loppunut kokonaan 1983. Sahalla on aikanaan käytetty KY-5-sinistymisenestoainetta ulkomaille menneen sahatavaran käsittelyyn.

Alueella on tehty maaperätutkimuksia vuosina 2009, 2019 ja 2020. Myös sedimenttiä on tutkittu läheisestä luomasta ja kiinteistön vieressä virtaavasta Jalasjoesta. Tutkimusten perusteella kohteessa on todettu kohonneita PCDD-PCDF-PCB (dioksiini ja furaani) -pitoisuuksia, jotka riskinarvioinnin perusteella aiheuttavat alueella terveysriskin. Puhdistustyön myötä nämä haitat saadaan poistettua.

Maaperä tullaan puhdistamaan poistamalla maamassat Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen antaman päätöksen ja hyväksymän kunnostusmenetelmän mukaisesti.
Työ toteutetaan osana valtakunnallista Maaperä kuntoon -ohjelmaa, yhteistyössä Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Kurikan kaupungin kesken. Hankkeen toteutuksesta vastaa ohjelmaa toteuttava Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja kunnostussuunnitelman on laatinut Ramboll Finland Oy.

Työn on arvioitu kestävän noin neljän viikon ajan (vko 37-40). Pilaantuneet ainekset kaivetaan kaivinkoneella ja kuljetetaan kuorma-autoilla ympäristöluvan omaavaan käsittelypaikkaan. Kone- ja kuljetustyöt hoitaa Kauhajoen Kuljetus Oy ja pilaantuneet maat käsitellään Suomen Erityisjäte Oy:n käsittely-yksikössä Porissa. Maamassojen poistamisen jälkeen alue maisemoidaan alkuperäistä vastaavaan kuntoon.

Työ aiheuttaa työmaan lähialueella tilapäistä liikenteen lisääntymistä ja mahdollista meluhaittaa arkisin kello 7–18 välillä. Työtä ohjaa paikalla oleva urakoitsijan työmaapäällikkö ja tilaajaa edustava ympäristötekninen valvoja.

Lisätietoja

  • Janne Kangas, toimitusjohtaja, Kauhajoen Kuljetus Oy, [email protected], puh. 040 8294881
  • Mikko Kilpiäinen, ymp.tekn. valvoja, Ramboll Finland Oy, mikko.kilpiainen[email protected], puh. 040 6685129
  • Petri Heino, hankinta-asiantuntija, Pirkanmaan ELY-keskus, [email protected], puh. 0295 036 326
  • Tia Lummi-Lehtinen, ymp.sihteeri, Kurikan kaupunki, [email protected], puh. 040 534 3655
  • Katja Viitaniemi, ylitarkastaja, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, [email protected], puh. 0295 027 420
Hanketiedote