Hyppää sisältöön

KAJAK-pilotti: Maastotyöt on nyt tehty kahdella entisellä kaivoksella

Julkaisuajankohta 27.6.2024 14.46
Tiedote
Kuvassa on ihmisiä suojavarusteissa kaivosalueella. Kuvassa on myös kaivinkone.
Toukokuussa sidosryhmät pääsivät tutustumaan kaivannaisjätealueille Kemijärven Kärväsvaarassa ja Lieksan Mätäsvaarassa. Kuva on otettu Kemijärven tilaisuudesta. Kuva: Sanna Pyysing/ Pirkanmaan ELY-keskus

Kenttätyöt on saatu päätökseen KAJAK-pilottihankkeessa Lieksassa ja Kemijärvellä. Pilotissa kaivannaisjätteistä kartoitetaan hyödynnettävissä olevia raaka-aineita osana Pirkanmaan ELY-keskuksen toteuttamaa KAJAK-hanketta. Sidosryhmille järjestettiin tutustumistilaisuus.

Pilotti on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen toteuttamaa KAJAK-hanketta. Mukana ovat myös Geologian tutkimuskeskus (GTK), ympäristöministeriö, Envineer Oy ja Ramboll Finland Oy.

Pilotissa pyritään kartoittamaan kaivannaisjätealueiden raaka-ainepotentiaalia osana KAJAK-hankkeessa tehtäviä ympäristötutkimuksia. 

- Pilotissa selvitetään, miten raaka-ainepotentiaalin kartoittaminen ja ympäristötutkimukset voidaan yhdistää, ja saada synergiaa ja kustannussäästöjä niiden välille, kertoo projektipäällikkö Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskuksesta. 

GTK:n alustavien arvioiden mukaan Suomen kaivannaisjätealueilta voisi löytyä kymmeniä tuhansia tonneja esimerkiksi kobolttia ja nikkeliä. Tästä löytyy lisätietoa blogista: 

”Kiinnostus on suurta”

KAJAK-pilotti on nyt siinä vaiheessa, että kenttätyöt on tehty. Toukokuussa KAJAK-hankkeen sidosryhmille järjestettiin tutustumistilaisuudet molemmissa kohteissa. 

- Kaivannaisjätealueiden raaka-ainepotentiaali herättää suurta kiinnostusta. Nyt sidosryhmät pääsivät näkemään rikastushiekka-alueiden näytteenottoa eri menetelmillä, rikastushiekan koostumusta ja miltä rikastushiekan eri kerrokset näyttävät, kertoo PIMA-asiantuntija Sanna Pyysing Pirkanmaan ELY-keskuksesta. 

Pilotti valmistuu loppuvuodesta, jolloin pidetään loppuseminaari. Sen etenemistä voi seurata maaperakuntoon.fi-sivuilta.

Kemijärven Kärväsvaarassa nähtiin rikastushiekan eri kerroksia. Kuva: Sanna Pyysing/ Pirkanmaan ELY-keskus

Lue lisää pilottihankkeesta: 

Uutinen