KAJAK-pilotti: Maastotyöt on nyt tehty kahdella entisellä kaivoksella
Kenttätyöt on saatu päätökseen KAJAK-pilottihankkeessa Lieksassa ja Kemijärvellä. Pilotissa kaivannaisjätteistä kartoitetaan hyödynnettävissä olevia raaka-aineita osana Pirkanmaan ELY-keskuksen toteuttamaa KAJAK-hanketta. Sidosryhmille järjestettiin tutustumistilaisuus.
Pilotti on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen toteuttamaa KAJAK-hanketta. Mukana ovat myös Geologian tutkimuskeskus (GTK), ympäristöministeriö, Envineer Oy ja Ramboll Finland Oy.
Pilotissa pyritään kartoittamaan kaivannaisjätealueiden raaka-ainepotentiaalia osana KAJAK-hankkeessa tehtäviä ympäristötutkimuksia.
- Pilotissa selvitetään, miten raaka-ainepotentiaalin kartoittaminen ja ympäristötutkimukset voidaan yhdistää, ja saada synergiaa ja kustannussäästöjä niiden välille, kertoo projektipäällikkö Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
GTK:n alustavien arvioiden mukaan Suomen kaivannaisjätealueilta voisi löytyä kymmeniä tuhansia tonneja esimerkiksi kobolttia ja nikkeliä. Tästä löytyy lisätietoa blogista:
”Kiinnostus on suurta”
KAJAK-pilotti on nyt siinä vaiheessa, että kenttätyöt on tehty. Toukokuussa KAJAK-hankkeen sidosryhmille järjestettiin tutustumistilaisuudet molemmissa kohteissa.
- Kaivannaisjätealueiden raaka-ainepotentiaali herättää suurta kiinnostusta. Nyt sidosryhmät pääsivät näkemään rikastushiekka-alueiden näytteenottoa eri menetelmillä, rikastushiekan koostumusta ja miltä rikastushiekan eri kerrokset näyttävät, kertoo PIMA-asiantuntija Sanna Pyysing Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Pilotti valmistuu loppuvuodesta, jolloin pidetään loppuseminaari. Sen etenemistä voi seurata maaperakuntoon.fi-sivuilta.
Kemijärven Kärväsvaarassa nähtiin rikastushiekan eri kerroksia. Kuva: Sanna Pyysing/ Pirkanmaan ELY-keskus