Valtiolta 2,2 miljoonaa euroa pilaantuneiden alueiden selvittämiseen ja puhdistamiseen

Viime vuonna selvitettiin 20 kohteen pilaantuneisuus ja puhdistettiin kahdeksaa kohdetta Maaperä kuntoon -ohjelmassa. Tapahtumissa koettiin kaikkien aikojen osallistujaennätys. Myös KAJAK-hanke edistyi seitsemässä seurantakohteessa ja neljässä selvityskohteessa. Lue lisää vuosiraportista!
Maaperä kuntoon -ohjelman vuosiraportti 2024 on julkaistu.
Viime vuonna ohjelmassa selvitettiin 20 kohteen pilaantuneisuus ja puhdistettiin kahdeksaa kohdetta. Selvittämiseen ja puhdistamiseen käytettiin yhteensä valtion varoja reilu 1,6 miljoonaa euroa.
Avustushakemuksia selvittämiseen ja puhdistamiseen tuli yhteensä 37 kappaletta. Avustusta myönnettiin 25 kohteeseen yhteensä noin 600 000 euroa.
Yhteensä valtio tuki pilaantuneiden alueiden selvittämistä ja puhdistamista noin 2,2 miljoonalla eurolla.
Laaja KAJAK-hankkeen selvitys valmistui
KAJAK-hankkeessa saavutettiin merkittävä etappi viime vuonna, kun Orijärven entisen kuparikaivoksen selvitysvaihe valmistui. Kyse oli KAJAK-hankkeen kaikkien aikojen laajimmasta selvityksestä, jonka raportti on laajuudeltaan yli 1000 sivua.
Kaikkiaan KAJAK-hankkeessa seurantakohteita oli viime vuonna seitsemän ja selvityskohteita neljä.
Merkittäviä kehityshankkeita
KAJAK-hankkeen pilotissa tutkittiin kahdelta vanhalta kaivannaisjätealueelta, löytyykö niiltä hyödynnettäviä raaka-aineita. Hyödynnettäviä raaka-aineita ei löytynyt, mutta pilotin tulokseksi saatiin, että ympäristö- ja mineraalitutkimuksia kannattaa yhdistää, sillä se tuo etuja ja kustannushyötyjä. Pilotti toteutettiin Pirkanmaan ELY-keskuksen, Geologian tutkimuskeskuksen, ympäristöministeriön, Envineer Oy:n ja Ramboll Finland Oy:n yhteistyönä.
Toisessa mielenkiintoisessa kehityshankkeessa selvitettiin, miten maaperän puhdistusmenetelmien ilmastovaikutuksia on mahdollista pienentää. Tuloksista julkaistiin laaja tietopaketti, tarinakartta, laskentatyökalu sekä tarkistuslista. Kehityshanke toteutettiin Pirkanmaan ELY-keskuksen ja FCG Finnish Consulting Group Oy:n yhteistyönä.
Uutuutena aamuwebinaarit
Ohjelmassa järjestettiin vuoden aikana useita koulutus- ja sidosryhmätilaisuuksia. Yksi vuoden kohokohdista oli Maaperä kuntoon -päivät, joilla koettiin kaikkien aikojen kävijäennätys. Osallistujia oli lähes 400. KAJAK-seminaarin erikoisuutena oli kaivosvierailu Orijärven vanhaan kaivokseen.
Uutuutena viime vuonna aloitettiin Maaperä kuntoon -aamuwebinaarit, jotka ovat kaikille avoimia, tunnin kestäviä webinaareja pilaantuneiden alueiden ajankohtaisteemoista. Osallistujia niissä oli noin 120-200 per webinaari.
Nostoja Maaperä kuntoon -vuosiraportista 2024:
- Selvityshankkeita oli yhteensä 20. Kaksi kohdetta jatkuu vuoden 2025 puolelle.
- Eniten selvitettiin kaatopaikkoja, joita oli kahdeksan kohdetta. Toiseksi eniten selvitettiin sahoja kyllästämöjä, joita oli neljä kohdetta.
- Selvityshankkeiden kustannukset olivat kaikkiaan noin 830 000 euroa.
- Puhdistushankkeita oli yhteensä kahdeksan, joista kahden kohteen puhdistus jatkuu vuodelle 2025.
- Vuonna 2024 valmistuneiden puhdistushankkeiden kokonaiskustannukset olivat 1,45 miljoonaa euroa, joista valtion osuus oli 820 000 euroa.
- KAJAK-hankkeen seurantavaiheen kohteita oli seitsemän, joista neljä jatkuu myös vuonna 2025.
- KAJAK-hankkeen selvitysvaiheen kohteita oli neljä, joista yksi jatkuu myös vuonna 2025.
Lue lisää
Mikä Maaperä kuntoon -ohjelma?
Maaperä kuntoon -ohjelman tavoitteena on tunnistaa merkittävät pilaantuneet alueet ja priorisoida ympäristön ja terveyden kannalta kiireellisten kohteiden selvittämistä ja puhdistamista. Ohjelmaa toteuttaa Pirkanmaan ELY-keskus.