Hyppää sisältöön

Uutta tietoa sedimenteistä syksyn Maaperä kuntoon -aamuwebinaarisarjassa – Aloitus 7.10.!

Julkaisuajankohta 19.9.2024 11.10
Kuva on ilmakuva vesistöstä.
Ensimmäisen aamuwebinaarin aiheena on sedimenttien pilaantuneisuuden arviointi. Kuva: Sitowise Oy

Lokakuussa alkaa syksyn kiinnostavin aamuwebinaarisarja sedimenttien pilaantuneisuuden arvioinnista ja kestävästä kunnostamisesta. Ilmoittaudu nyt tunnin kestäviin maksuttomiin webinaareihin 7.10., 21.10. ja 4.11.!

Suomessa on vesialueita, joissa sedimenttien haitta-ainepitoisuudet ovat kohonneet huomattavasti. Päätöksenteon tavoitteena on estää näiden aineiden aiheuttamat haitat ympäristölle ja terveydelle. Tämä vaatii haittojen tunnistamista ja arviointia, jotta tutkimukset ja riskienhallintatoimet voidaan kohdentaa oikein. 

Riskienhallinnan suunnittelu edellyttää erilaisten kunnostusmenetelmien etujen ja haittojen arviointia sekä parhaiden menetelmien valintaa.

Kaksi uutta raporttia sedimenteistä

Syyskuussa julkaistiin kaksi Suomen ympäristökeskuksen raporttia: 

Maanantaiaamujen Maaperä kuntoon -webinaarien tavoitteena on esitellä uusien raporttien tuloksia ja ohjeistuksia. Tarkoituksena on tukea ja edistää tarkoituksenmukaisten arviointien ja kestävien ratkaisujen tekemistä sedimenttihankkeissa. 

Syksyn Maaperä kuntoon -aamuwebinaarien klo 9-10 ohjelma: 

  • 7.10. Sedimenttien pilaantuneisuuden arviointi
  • 21.10. Suosituksia sedimenttihankkeiden kestävää suunnittelua ja toteutusta varten
  • 4.11. Sedimenttihankkeiden kestävyysarvioinnin toteutus kahden tapausesimerkin kautta

Tervetuloa kuulolle, ilmoittautuminen on alkanut! 

7.10.: Sedimenttien pilaantuneisuuden arviointi

Sedimentit ovat jääneet vähäiselle huomiolle haitallisten aineiden ympäristöriskejä arvioitaessa. Paikallaan oleville sedimenteille ei ole pilaantuneisuutta osoittavia haitallisten aineiden ohjearvoja, toisin kuin useille muille ympäristömatriiseille. Kuitenkin sedimentteihin on kertynyt ja kertyy edelleen pysyviä ja myrkyllisiä aineita, jotka voivat aiheuttaa ympäristö- ja terveysvaikutuksia. 

Ensimmäisessä webinaarissa esitellään, juuri valmistuneen SEDI-ARVI II -hankkeen raportin mukaista, pilaantuneeksi epäillyn sedimentin kohdekohtaista, paikalliset olosuhteet huomioivaa ja kokonaisvaltaista riskinarviointia.

Lisäksi webinaarissa nostetaan esille biotestien mahdollisuudet sedimenttien riskinarvioinnissa. Puhujina webinaarissa erikoistutkijat Jani Häkkinen ja Matti Leppänen (Suomen ympäristökeskus, SYKE).


21.10.: Suosituksia sedimenttihankkeiden kestävää suunnittelua ja toteutusta varten

Webinaarin aiheena on juuri valmistunut SEDKE-raportti, johon on kerätty suosituksia sedimenttihankkeiden mahdollisimman kestävää suunnittelua ja toteutusta varten. 

Esityksessä käydään läpi mm. kestävyysnäkökulman määritelmä, olemassa oleva kotimainen ja kansainvälinen ohjeistus, kestävyysarvioinnin toteutus ja kestävyyden huomioiminen hankkeen eri vaiheissa. Kestävyyden huomioimisesta tulisi tehdä suunnitelma, jonka toteutumista seurataan koko hankkeen ajan pyrkien samalla kestävyyden jatkuvaan parantamiseen. Onnistuminen tässä edellyttää tehokasta sidosryhmäyhteistyötä.


4.11: Sedimenttihankkeiden kestävyysarvioinnin toteutus kahden tapausesimerkin kautta

Webinaarissa käydään läpi sedimenttihankkeiden kestävyysarvioinnin toteutusta kahden tapausesimerkin kautta. 

Toinen esimerkki on Tampereen Viinikanojan kunnostusvaihtoehtojen kestävyysarviointi. Arviointiin todettiin liittyvän paljon subjektiivisuutta ja epävarmuuksia, mistä johtuen tarkkoja pisteytyksiä tärkeämpänä voidaan pitää systemaattista vaihtoehtojen etujen ja haittojen vertailua. 

Toisena esimerkkinä on Turun Lauttarannan esirakentamiseen käytettävien ruoppausmassojen käsittelyvaihtoehtojen kestävyysarviointi, jossa yhtenä vaihtoehtona tarkasteltiin ruoppausmassojen korvaamista muilla maa-aineksilla. Muun muassa erot vaikutuksissa kasvihuonekaasupäästöihin todettiin merkittäviksi.


Mitkä Maaperä kuntoon -aamuwebinaarit?

Maaperä kuntoon -ohjelman aamuwebinaarisarjassa käsitellään ajankohtaisteemoja pilaantuneista alueista. Webinaarit järjestetään noin kerran kuussa keväällä ja syksyllä. Tapahtumiin voi osallistua kaikki pilaantuneista alueista kiinnostuneet ja aiheen parissa työskentelevät.


Lisätietoja: 

Nina Lehtosalo, neuvotteleva virkamies, ympäristöministeriö, nina.lehtosalo(at)gov.fi
 

Uutinen