Hyppää sisältöön

Suojeluskunnan ampumaradan ympäristövaikutuksia selvitetään Lahdessa

Julkaisuajankohta 16.5.2022 14.58

Lahden Uudenkylän alueella tutkitaan Suojeluskunnan ampumarataa vuoden 2022 aikana. Ampumarata sijaitsi nykyisten Rakokiventien, Heinolantien ja Hirsitien alueella. Tutkittavalla alueella on metsää ja asuinrakennuksia.

Ampumaradan maaperää ja pohjaveden laatua tutkitaan siltä varalta, että ampumatoiminnasta olisi ollut haittaa ympäristölle. 

Näytteenottotyössä käytetään lähtökohtaisesti kaivin- ja kairakoneita. Tutkimukset aiheuttavat melua ja satunnaisesti liikkumisrajoituksia. Työ suoritetaan klo 7–18 välisenä aikana. Työn arvioitu kesto on 3–5 työpäivää elo- syyskuun aikana. Työn tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan asukkaita ennen maastotöiden aloitusta. 

Historiatietojen mukaan Uudenkylän Suojeluskunnan ampumarata on ollut toiminnassa vuosina 1924–1945. Alueella ei ole tehty aikaisemmin selvityksiä ampumatoiminnan vaikutuksista maaperään ja pohjaveteen.

Lahden kaupunki ja Pirkanmaan ELY-keskus ovat tehneet sopimuksen kohteen ympäristötutkimuksista. Selvitys on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen koordinoimaa valtakunnallista Maaperä kuntoon -ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on edistää ympäristön- ja terveydensuojelun kannalta kiireellisten kohteiden selvittämistä sekä kestävää riskienhallintaa ja puhdistamista.

Lisätietoja

Päivi Turtia, PIMA-asiantuntija, Pirkanmaan ELY-keskus, 050 3961507, [email protected]

Mika Järvelä, Kiinteistöinsinööri, Lahden kaupunki, Kaupunkisuunnittelun vastuualue / Kiinteistönmuodostus, 050 398 5386, [email protected]

Ampumaradan sijainti kartalla.

Ampumaradan sijainti on merkitty karttaan sinisellä.

Hanketiedote