Hyppää sisältöön

PIMA-kiertue saattaa asiantuntijat yhteen myös keväällä

Julkaisuajankohta 19.1.2023 9.29
Kuvassa yleisöä kuuntelemassa esitystä.
Kuva PIMA-kiertueen tilaisuudesta Kouvolassa. Kuva: Nina Lehtosalo / ympäristöministeriö.

Syyskuussa 2022 Uudeltamaalta alkanut valtakunnallinen PIMA-kiertue jatkuu keväällä ja syksyllä seitsemässä eri kaupungissa. Kevään ensimmäinen tilaisuus järjestetään Turussa helmikuussa.

”Kunnilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli niin maanomistajina kuin viranomaisinakin pilaantuneiden alueiden riskien selvittämisessä ja riskikohteiden puhdistamisessa. Jakamalla tietoa esim. saatavilla olevasta taloudellisesta tuesta sekä antamalla asiantuntija-apua niin vastuukysymysten selvittämiseen kuin riskinarviointiin, pystymme yhdessä kohde kerrallaan saamaan pilaantuneiden maa-alueiden riskit terveydelle ja ympäristölle hallintaan” kertoo neuvotteleva virkamies Nina Lehtosalo ympäristöministeriöstä.

Syksyn tilaisuuksissa käytiin runsasta keskustelua

Aiemmat tilaisuudet ovat saaneet hyvää palautetta ja etenkin vapaamuotoiset keskustelut asiantuntijoiden kesken on koettu hyödyllisiksi. "Oli varsin hienoa, että kuntien ympäristöviranhaltijat saatiin yhteiseen tilaisuuteen paikan päälle ympäristöministeriön, Suomen ympäristökeskuksen, valtakunnallista tehtävää tekevän Pirkanmaan ELY-keskuksen ja paikallisen ELY-keskuksen kanssa. Esitelmien ohessa käytiin runsasta keskustelua ja etsittiin askelmerkkejä erilaisten PIMA-kysymysten ratkaisemiseksi", ympäristöasiantuntija Tatu Turunen Kainuun ELY-keskuksesta tiivistää.

Valtakunnallisen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategian lisäksi tilaisuuksissa on aiheina mm.  Maaperä kuntoon -ohjelma, isännällisten kohteiden edistäminen, pilaantuneiden alueiden huomioiminen maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa, riskinarviointi, kestävyyden huomioiminen, vastuut selvittämisessä ja puhdistamisessa sekä rahoitusmahdollisuudet. Kiertueella on myös opastettu maaperän tilan tietojärjestelmän (MATTI) käyttöön.

Kiertue on ympäristöministeriön, Suomen ympäristökeskuksen ja ELY-keskusten yhteinen ponnistus valtakunnallisen pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategian toimeenpanon vauhdittamiseksi, tiedon välittämiseksi ja asiantuntijoiden verkostoitumiseksi. Kevään tilaisuudet järjestetään Turussa, Seinäjoella, Joensuussa, Kuopiossa, Mikkelissä, Jyväskylässä ja Tampereella.

Tulevat tapahtumat
10.2. PIMA-kiertue Varsinais-Suomessa
29.3. PIMA-kiertue Etelä-Pohjanmaalla
20.4. PIMA-kiertue Pohjois-Karjalassa
toukokuu PIMA-kiertue Etelä-Savossa
syksy 2023 PIMA-kiertue Keski-Suomessa
syksy 2023 PIMA-kiertue Pirkanmaalla
syksy 2023 PIMA-kiertue Pohjois-Savossa

Tilaisuuksien tarkemmat tiedot tulevat ympäristöhallinnon koulutuskalenteriin.

Uutinen