Hyppää sisältöön

Maaperän PFAS-taustapitoisuuksista kertova raportti on julkaistu

Julkaisuajankohta 20.2.2024 11.11
Kuvassa on laituri ja vettä. Kuvassa on myös lapio ja näytteenottoa varten kannettava säiliölaukku.
PFAS-yhdisteitä todettiin lähes kaikista näytteistä sekä luonnontilaisilla alueilla että taajamissa. Kuva: Hannu Pelkonen, GTK

Suomen maaperän FPAS-taustapitoisuuksia selvitettiin Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) hankkeessa, jota oli rahoittamassa ympäristöministeriö. Raportti hankkeen tuloksista on nyt luettavissa sähköisesti.

Per- ja polyfluorialkyyliyhdisteet eli PFAS-yhdisteet on tuhansista synteettisistä kemikaaleista koostuva aineryhmä. PFAS-yhdisteitä on käytetty lukuisissa käyttötarkoituksissa 1940-luvulta alkaen. Monet PFAS-yhdisteet ovat pysyviä, biokertyviä ja myrkyllisiä. Suomessa PFAS-yhdisteiden ympäristöpitoisuuksista on tätä ennen kerätty järjestelmällisemmin tietoa lähinnä pintavesistä, kaloista ja jätevesistä.

Juuri julkaistussa raportissa on esitetty tulokset Syken ja GTK:n vuosina 2022–2023 toteuttamasta hankkeesta, jonka tavoitteena oli tuottaa tietoa PFAS-yhdisteiden taustapitoisuuksista Suomen maaperässä. 

PFAS-yhdisteiden taustapitoisuuksia selvitettiin ensisijaisesti GTK:n Lopen kairasydänarkiston geokemian näytevaraston pintamaanäytteistä. PFAS-yhdisteitä todettiin lähes kaikista näytteistä sekä luonnontilaisilla alueilla että taajamissa. Lue raportti (tupa.gtk.fi)
 

Uutinen