Hyppää sisältöön

KAJAK-hanke etenee entisillä kaivosalueilla - seminaarissa lähes 130 osallistujaa

Julkaisuajankohta 7.9.2023 9.27
Kuvassa on ilmakuva Kärväsvaaran entiseltä kaivoalueelta.
Kärväsvaaran entinen rautakaivos Kemijärvellä on yksi KAJAK-kohteista. Siellä alkoi tänä vuonna ympäristön tilan seuranta. Kuva: Markus Heikkinen/Ramboll

Tänä vuonna KAJAK-hankkeessa on alkanut useita uusia ympäristön tilan seurantoja entisillä kaivosalueilla. Hankkeen etenemisestä, kehitysprojekteista ja muista ajankohtaisista asioista oli kuulemassa lähes 130 osallistujaa elokuun lopussa pidetyssä KAJAK-seminaarissa.

Valtion rahoittamassa KAJAK-hankkeessa seurataan ja selvitetään suljettujen kaivannaisjätealueiden riskejä. Hankkeelle on myönnetty rahoitusta 1,4 miljoonaa euroa ja sitä koordinoi Pirkanmaan ELY-keskus.

Tähän asti hankkeen avulla on pystytty kunnostamaan yksi kohde, neljässä kohteessa tehdään selvityksiä sekä seitsemässä kohteessa on menossa ympäristön tilan seuranta. 

- Tänä vuonna KAJAK-hankkeessa on uusimpana aloitettu ympäristön tilan seuranta entisillä kaivosalueilla Kemijärvellä ja Salossa. Seuranta tarkoittaa, että kohteesta otetaan näytteitä noin kahden vuoden ajan. Sen avulla saadaan arvokasta tietoa ja pystytään arvioimaan, tarvitaanko alueella jatkotoimia, kertoo projektipäällikkö Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskuksesta. 

Vilkasta keskustelua seminaarissa

KAJAK-hankkeen etenemisestä ja ajankohtaisteemoista oli kuulemassa lähes 130 osallistujaa ympäristöministeriön ja Pirkanmaan ELY-keskuksen järjestämässä seminaarissa elokuun lopussa.

- Suuri osanottajamäärä kertoo, että tällaisille tilaisuuksille on tarvetta. Entiset kaivosalueet kiinnostavat, ja ne herättivät seminaarissa vilkasta keskustelua, Pyötsiä sanoo. 

Seminaarissa kuultiin myös kehityshankkeista sekä maaomistajan, kaupungin edustajan ja paikallisen ELY-keskuksen puheenvuoro.

Lisää kaivosasiaa Maaperä kuntoon -päivillä

KAJAK-hanke ja entiset kaivosalueet ovat vahvasti esillä myös 15.-16.11.2023 järjestettävillä Maaperä kuntoon -päivillä Lahdessa. 

Ilmoittautuminen Maaperä kuntoon -päiville alkaa lähiaikoina. Ilmoittautumisesta kerrotaan näillä nettisivuilla. Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä tai Teamsin välityksellä.

- Kannattaa tulla mukaan Maaperä kuntoon -päiville kuulemaan mielenkiintoisia esityksiä ja verkostoitumaan, Pyötsiä vinkkaa. 

Katso kaikki tapahtumat koulutuskalenteristamme

Uutinen