Hyppää sisältöön

Harvinainen kaivosvierailu kiinnosti - KAJAK-seminaarissa noin 140 osallistujaa

Julkaisuajankohta 5.9.2024 11.10
Aurinkoinen sää suosi tutustumista kaivoskohteeseen. Kuva: Nina Lehtosalo/ ympäristöministeriö

Tämän vuoden KAJAK-seminaariin osallistui noin 140 henkilöä, joista osa oli mukana myös kohdekäynnillä valtakunnallisesti arvokkaalla vanhalla kaivoksella. Seminaarin järjestivät ympäristöministeriö ja Pirkanmaan ELY-keskus.

Tämän vuoden erikoisuutena KAJAK-seminaarissa oli kohdekäynti Salossa sijaitsevaan vanhaan kaivokseen. Suljetuille kaivosalueille ei tavallisesti ole pääsyä tai järjestettyjä esittelykierroksia, mutta nyt alan asiantuntijoilla oli mahdollisuus seminaarin jälkeen tutustua yksityisomistuksessa olevaan KAJAK-kohteeseen.

- Oli mielenkiintoista, kun maanomistaja ja tutkimuksia tehnyt konsultti sekä GTK:n asiantuntija kertoivat alueesta. Mieleen jäi erityisesti rikastushiekka-alueet ja miten ne aukeavat järvelle. Seminaarin puheenvuorot olivat napakoita ja monipuolisia, kertoo seminaariin ja kohdekäynnille osallistunut Erika Liesegang Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. 

Myös Metsähallituksen johtava kaivosasiantuntija Jenni Hasa piti seminaarikokonaisuutta onnistuneena.

- Jokainen kaivoskohde on erilainen, mutta tästä kohteesta erikoisen teki se, että kohde on Museoviraston suojeluksessa. Myös seminaariohjelma oli kiinnostava ja siellä syntyi hyvää keskustelua, Hasa miettii. 

Kuvassa on kaksi naista kaivosalueella vedellä täyttyneen avolouhoksen edessä.

Jenni Hasa (vas.) ja Erika Liesegang pitivät tärkeinä KAJAK-seminaarissa keskusteluja ja ajatusten vaihtoa muiden asiantuntijoiden kanssa. Kuva: Sanna Pyysing/Pirkanmaan ELY-keskus
 

Jo neljäs KAJAK-seminaari

Suomessa on lähes parikymmentä suljettua ja hylättyä kaivosaluetta, joiden ympäristö- ja terveysriskejä selvitetään valtion rahoittamassa KAJAK-hankkeessa, jota toteuttaa Pirkanmaan ELY-keskus. 

Elokuun lopussa järjestetyssä KAJAK-seminaarissa kuultiin hankkeen etenemisestä ja ajankohtaisteemoista. Seminaariin osallistui paikan päällä Salossa noin neljäkymmentä henkilöä sekä Teamsin välityksellä noin sata. 

- Saimme seminaarista hyvää palautetta. Kaivosasiat selkeästi kiinnostavat. Oli upeaa, että pystyimme seminaarin ohessa tarjoamaan mahdollisuuden myös kohdevierailuun. Kiitos esiintyjille, osallistujille ja maanomistajalle, kertoo Maaperä kuntoon -ohjelman projektipäällikkö Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kuvassa on vedellä täyttynyt avolouhos. Kuva: Sanna Pyysing/Pirkanmaan ELY-keskus
 

Tähänastisella rahoituksella KAJAK-hankkeessa on kunnostettu yksi kohde, neljässä kohteessa tehdään selvityksiä sekä seitsemässä kohteessa on menossa ympäristön tilan seuranta. 

- KAJAK-hankkeessa tehdään vaikuttavaa työtä, jolla vanhojen hylättyjen tai suljettujen kaivosalueiden riskit pyritään saamaan kestävällä tavalla hallintaan. KAJAK-seminaari antoi hyvän läpileikkauksen jo tehtyyn työhön, sekä meneillään olevaan EU:n kriittisten raaka-aineiden asetuksen toimeenpanoon liittyvään vanhojen kaivannaisjätealueiden hyötykäyttöpotentiaalin selvittämiseen, kertoo neuvotteleva virkamies Nina Lehtosalo ympäristöministeriöstä.

Lisää kaivoasiaa Maaperä kuntoon -päivillä

Lisää KAJAK-hankkeesta ja entisistä kaivosalueista voi kuulla myös 30.-31.10.2024 järjestettävillä Maaperä kuntoon -päivillä Hämeenlinnassa.

Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä tai Teamsin välityksellä.

- Tämän vuoden ohjelma on todella monipuolinen. Kannattaa tulla paikan päälle tai osallistua Teamsin välityksellä, vinkkaa PIMA-asiantuntija Sanna Pyysing Pirkanmaan ELY-keskuksesta. 

Uutinen