Haitalliset vieraslajit - piilevä ongelma kaivumassoissa

Henkilökuva blogin kirjoittajasta
Maija Manninen FM, Sitowise Oy

Vieraslajikasvit on tunnistettu vasta hiljattain ympäristöongelmaksi Suomessa, ja laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta on ollut voimassa alle kymmenen vuotta.

Kaivumassa luokitellaan vieraslajikasvijätteeksi, jos se sisältää haitallisen vieraslajikasvin lisääntymiskykyisiä kasvinosia, esimerkiksi siemeniä tai juurakkoa. Ammattimaisilla toimijoilla on vieraslajilakiin perustuva vastuu huolehtia, etteivät he aiheuta haitallisten vieraslajien leviämistä ympäristöön kaivumassojen mukana.

Pääsin perehtymään vieraslajiasioihin Sitowisen valmistellessa ohjeistusta haitallisen vieraslajikasvijätteen käsittelyyn ympäristöluvanvaraisille jätteen vastaanottajille sekä lupa- ja valvontaviranomaisille. Projekti herätteli vieraslajiongelman laajuuteen ja huomaamaan sen, että pima-alalla on toistaiseksi ollut suhteellisen vähän tietoa vieraslajien huomioimisesta maanrakennustöissä.

Tietoisuutta vieraslajikasveista ja vieraslajijätteen käsittelystä on hyvä lisätä myös pima-alalla. Pima-asiantuntijoiden, kuten muidenkin maanrakentamisen parissa työskentelevien, täytyisi ottaa vieraslajikasvit huomioon ennakoivasti jo suunnitteluvaiheessa. Lisäksi vieraslajikasvit on syytä huomioida ympäristölupahakemuksia laadittaessa ja ympäristötarkkailuissa.

Vieraslajikasvijätteen syntypaikat ovat erittäin tärkeässä roolissa hallintatyössä. Vieraslajien leviämisen hallitsemisessa maanrakennusurakoitsijoiden ja rakennustöiden valvojien rooli on keskeinen. Tietoutta vieraslajeista, niiden tunnistamisesta, lisääntymiskykyisistä kasvinosista, itämiskykyisenä säilymisestä ja torjunnasta täytyisi saada lisää urakoitsijoille ja valvojille. Vieraslajikasvien hallinta vaatiikin toimijoilta aktiivista yhteistyötä.

Etenkin suurissa rakennuskohteissa olisi hyödyllistä kartoittaa niin pimat kuin haitalliset vieraslajikasvitkin jo vuosia ennen alueelle kohdistuvia maanrakennustöitä. Silloin molemmista aiheutuvia rakennusvaiheen kuluja ja päästöjä voidaan saada vähennettyä huomattavasti. Yleisestikin kunnissa kannattaa panostaa haitallisten vieraslajikasvien hallintaan ja torjuntaan. Esimerkiksi kuntalaisia osallistavalla Crowdsorsa-pelillä on saatu hyviä tuloksia. Vieraslajikasveista aiheutuvat taloudelliset vaikutukset kasvavat sitä suuremmiksi, mitä pidemmälle ongelma päästetään.

Tutustu ohjeeseen vieraslajikasvijätteen käsittelystä:


Tässä tiivistetysti vinkkejä vieraslajien huomiointiin:

  • Järjestä maanrakennusalueelle vieraslajikasvikartoitus hyvissä ajoin
  • Hyödynnä asiantuntijoita vieraslajien hallinnan ja torjunnan suunnittelussa
  • Ota vieraslajikasvien tarkkailu mukaan ympäristötarkkailuihin
  • Tutustu mm. oppimateriaaleihin ja kunnille tarkoitettuun työkalupakkiin vieraslajit.fi -portaalissa
  • Tutustu lajikohtaisiin torjuntaohjeisiin rakennushankkeissa Helsingin kaupungin suunnitteluohjeista (hel.fi)