Maaperä kuntoon -ohjelman tavoitteena on tunnistaa valtakunnallisesti merkittävät pilaantuneet alueet ja saada niiden riskit kestävällä tavalla hallintaan. Ohjelma edistää ympäristön ja terveyden kannalta kiireellisten kohteiden selvittämistä ja puhdistamista.
Ohjelma jakautuu kahteen osaan:
- kiireellisiksi arvioitujen alueiden selvittäminen ja pilaantuneisuuden arviointi
- pilaantuneeksi todettujen alueiden puhdistaminen ja muu riskinhallinta.
Ohjelman toteuttaminen on keskitetty isännättömien kohteiden osalta Pirkanmaan ELY-keskukseen. Kohteiden selvittämistä ja puhdistamista voidaan tukea 1.1.2020 alkaen valtionavustuksella tai järjestämällä kohteen selvittäminen tai puhdistaminen Pirkanmaan ELY-keskuksen toimesta.
Alueelliset ELY-keskukset puolestaan edistävät ohjelmaan kuuluvien isännällisten kohteiden selvittämistä ja puhdistamista neuvotteluin ja tarvittaessa pakkokeinoin. Isännällisten kohteiden selvittämisestä ja puhdistamisesta vastaavat pääsääntöisesti toiminnanharjoittajat, maanomistajat tai muut vastuutahot.
Tavoitteet PIMA-strategiasta
Valtakunnallinen pilaantuneiden maa-alueiden tutkimus- ja kunnostusohjelma käynnistettiin vuonna 2016, ja siitä on käytetty nimeä Maaperä kuntoon -ohjelma vuodesta 2018 saakka. Ohjelma toteuttaa osaltaan valtakunnallista pilaantuneiden maa-alueiden riskienhallintastrategiaa (PIMA-strategiaa).
Ohjelmassa on selvitetty vuosittain noin 40-50 alueen pilaantuneisuutta ja puhdistettu noin 5-10 kohdetta. Ohjelman kulut olivat vuonna 2018 noin 2 800 000 euroa.
Selvitykset ovat keskittyneet ennen kaikkea entisiin kaatopaikkoihin ja muuhun jätteenkäsittelyyn. Lisäksi ohjelmassa on selvitetty vanhojen sahojen ja kyllästämöjen, muun teollisuuden sekä ampumaratojen pilaantuneisuutta.